България е на дъното в Европейския съюз по показателите покупателна способност и брутен вътрешен

...
България е на дъното в Европейския съюз по показателите покупателна способност и брутен вътрешен
Коментари Харесай

Евростат: България е на дъното в ЕС по покупателна способност и БВП на човек от населението

България е на дъното в Европейския съюз по показателите покупателна дарба и брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от популацията, сочат данните на Националния статистически институт, базирани на първите експресни оценки за 2021 година. 

" Фактическото самостоятелно ползване (ФИП) мери материалното богатство на семействата.Според данните то варира сред страните - членки на Европейски Съюз , от 63 до 146% от междинното ниво в EС-27 ", сочи статистиката. 

Девет страни членки регистрират ФИП на човек от популацията над междинното за ЕС-27 ниво през 2021 година. Най-високо е в Люксембург - 46% над междинното за ЕС-27 равнище. В Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция нивата са 10% или по-високи от междинните за ЕС-27.

ФИП на човек от популацията за тринадесет страни членки варира от междинното равнище за ЕС-27 до 25% по-ниско. В Италия, Литва, Кипър и Ирландия равнищата на ФИП на човек от популацията са до 10% под междинното за ЕС-27, a в това време в Словения, Испания, Чехия, Полша, Португалия, Румъния и Малта са от 11 до 20% по-ниски. В Естония и Гърция са съответно 21 и 23% по-ниски от междинното равнище за ЕС-27.

Пет страни членки бележат ФИП на човек от популацията с 25% и повече под междинното за ЕС-27 ниво. В Хърватия, Латвия, Унгария и Словакия е от 27 до 30% по-ниско от междинното за ЕС-27.

В България ФИП е с 37% по-ниско от неговото средно ниво за страните от ЕС-27.

По индикатор на брутния вътрешен артикул (БВП) на човек от популацията, България още веднъж е на дъното на класацията с  55%. В Люксембург той е 277 %. 

Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е основният измерител на икономическата интензивност и също демонстрира обилни разлики между страните членки. През 2021 година Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, измерен в СПС, е в границите от 55% в България до 277% в Люксембург по отношение на неговата междинна големина в ЕС-27. Десет страни означават равнища на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията над междинното равнище за ЕС-27 през 2021 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР